"Het voelt heel dorps aan."

6 augustus '21

Nieuwbouwproject Vijverpark aan de westkant van Haarlem krijgt goede reacties van de bewoners van Vijverpark. Het plan is een ontwikkeling van Ontwikkelcombinatie 023 (samenwerking AM, BPD en Slokker Vastgoed). In dit artikel kijken we met een aantal directbetrokkenen terug op de ontwikkeling. Wat maakt Vijverpark voor hen persoonlijk bijzonder?

image alt

Eengezinswoningen en appartementen

Op de plek van voormalige sportvelden aan de rand van Haarlem, bevindt zich nu de woonwijk Vijverpark. Hier worden circa 420 woningen gerealiseerd. Daarbij worden grondgebonden woningen afgewisseld met appartementen, die langs de Schipholweg worden gebouwd. Deze stoere stedelijke ‘wand’ is in verschillende appartementengebouwen opgedeeld waaronder Monteverdi en Bellini.

Voor Vijverpark is het belangrijk dat er appartementen en woningen komen van hoge kwaliteit waar je heerlijk kan wonen. Ook de openbare ruimte is met veel gevoel voor een aangename verblijfskwaliteit ontworpen. Operatie geslaagd dus, vindt zeker ook stedenbouwkundige Jos van Eldonk van bureau Common Affairs. "Wij werken sinds 2007 aan dit gebied. De stedelijke wand geeft de entree van Haarlem op deze plek allure, daarachter bevindt zich een heel ontspannen woonmilieu met prachtige vijver. Die combinatie is bijzonder." De inzet was erop gericht samen een goede wijk te maken, een eenheid. Dat is in onze ogen gelukt en het plan werd onlangs beloond met de Lieven de Key-publieksprijs, de Haarlemse stadsprijs voor openbare ruimte en stedenbouw. 

image alt

De ontwerpers van Vijverpark

Een van de ontwerpers met wie Van Eldonk nauw samenwerkte, was landschapsarchitect Pim Vervuren van bureau Blau. Hij maakte het inrichtingsplan voor de openbare ruimte. Van de ruime vijver met zijn groene oevers in het hart van de wijk tot de intieme hofjes. Ook ontwierp hij bewust smalle woonstraatjes – voor minder verharding en om snel verkeer af te remmen – tot en met de bomen in het gebied die zoveel mogelijk zijn gehandhaafd. "Inderdaad was er vanaf het eerste begin bij iedereen de ambitie om hier iets moois en duurzaams te maken. Een nieuwe kwaliteit in Haarlem Schalkwijk. En dan niet alleen op papier maar zeker ook tijdens de uitvoering."

image alt

Wat vinden bewoners?

"Aan de grote vijver is het goed wonen", maakt Bouke Wolters duidelijk. Met haar gezin verhuisde ze in augustus 2020 naar Vijverpark: "We woonden aan de andere kant van de Schipholweg in de Slachthuisstraat: eigenlijk iets te klein en met weinig groen in de buurt. Toen kwam dit plan langs. Het sprak ons direct aan en tot ons geluk wisten we een eengezinswoning aan de grote vijver te bemachtigen. Twee keer zo breed als ons vorige huis en met een twee keer zo grote tuin."

In de jaren ervoor dat Vijverpark zich meer en meer toonde, groeide de interesse voor dit gebied: "We reden er al vaak langs en zagen hoe mooi de wijk werd. Daarbij komt dat wij beide zelfstandig ondernemer zijn in Haarlem en graag op de fiets naar de stad willen rijden: dat kan hier nog steeds prima. Ook qua basisschool hoefden we niet te switchen." Voeg daarbij de woonkwaliteit en de lage energielasten en het beeld is compleet. "We hebben ook direct vanaf het begin contact met de buren. Iedereen leeft hier veel meer op straat. Het voelt heel dorps aan."

Verschillende fases van Vijverpark

Onlangs kon met trots worden bericht over het volledig uitverkopen van de woningen en appartementen van Bellini, nadat eerder dit jaar Monteverdi al werd uitverkocht. 

Vijverpark is overigens nog niet klaar, want fase 7 gaat binnen afzienbare tijd in verkoop. Deze fase bestaat uit 31 eengezinswoningen. Vervolgens zal er nog een fase volgen waarover we te zijner tijd meer zullen vertellen. 

Wil jij ook in Vijverpark wonen? Schrijf je dan in voor de gebiedsnieuwsbrief en de fase waarin je geïnteresseerd bent. Dat kan op de pagina met het woningaanbod. Je blijft dan op de hoogte van het laatste nieuws. 

  Bekijk het woningaanbod
  Bekijk de planning van Vijverpark