Even kennismaken

30 maart '20

Ken je deze man die leefde van 1567 tot 1644? De kans is groot dat je hem niet (meteen) herkent. Wij kennen hem wel en vinden het goed om hem even te introduceren, in een nieuwsbrief van de componistenwijk Vijverpark. Deze man was namelijk een componist en oudere ‘collega’ van Beethoven, Handel, Mozart, Vivaldi en Correli, de straatnaamgevers van het huidige Vijverpark. 

Claudio (Giovanni Antonio) Monteverdi

De beste man is Claudio (Giovanni Antonio) Monteverdi, componist, dirigent, violist en zanger, geboren in 1565 het Noord Italiaanse Cremona, vlakbij Milaan en de naamgever van het appartementengebouw waarvan de appartementen dit voorjaar in verkoop gaan.

Dat wij Monteverdi nu nog steeds kennen en eren met een appartementengebouw in Haarlem komt omdat hij alom wordt gezien als de geestelijk vader van de moderne opera. In 1607 componeerde Monteverdi in Florence zijn eerste (en zeer succesvolle) opera: l’Orfeo, gebaseerd op het verhaal van Orpheus en Eurydice uit de klassieke mythologie.

Misschien zal ooit, na de oplevering van Monteverdi, zijn muziek en gezang wel klinken op de galerijen en loggia’s in het appartementengebouw tijdens een openbare (en spontane) uitvoering door de bewoners.   

  De appartementen in Monteverdi
  De planning