Krijg jij een schenking voor jouw woning? Let goed op!

4 oktober '22

Niet iedereen heeft dat geluk, maar stel dat jouw (groot)ouders je willen helpen door jou een (groot) geldbedrag te schenken voor de aankoop van je eigen woning. Verkeer je in die gelukkige omstandigheid, let dan goed op! Je kunt namelijk nog 3 maanden optimaal gebruik maken van de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning. De vrijstelling wordt in 2023 fors verlaagd en in 2024 zelfs helemaal afgeschaft.

image alt

Een ton belastingvrij schenken

Wil je een eigen (nieuwbouw)huis kopen en krijg je hiervoor een schenking van bijvoorbeeld je ouders of opa en oma? Dan betaal je momenteel (tot eind 2022) geen schenkbelasting over een bedrag van maximaal € 106.671. Uiteraard gelden hiervoor wel enkele voorwaarden. Zo dien je het geld te gebruiken om een eigen woning te kopen of verbouwen, de hypotheek af te lossen of bijvoorbeeld rechten van erfpacht of opstal van je eigen woning af te kopen. Ook mag jij (en je eventuele partner) niet ouder zijn dan 40 jaar. Kunnen en willen jouw ouders jou een ton schenken voor je eigen woning?

Lees hier alles over de belastingvrije schenking voor een koopwoning

Schenkingsvrijstelling wordt afgeschaft

De ‘verruimde vrijstelling schenkbelasting eigen woning’ bestaat sinds 2013 en werd destijds ingevoerd om de wankelende huizenmarkt een duwtje in de goede richting te geven. Nu wil het kabinet de schenkingsvrijstelling juist afschaffen om de woningmarkt te verbeteren en vermogensongelijkheid tegen te gaan. Starters met vermogende ouders hebben immers meer voordeel van de schenkingsvrijstelling dan starters waarvan de ouders minder geld hebben. De vrijstelling wordt vanaf 1 januari 2024 helemaal afgeschaft en in 2023 al fors verlaagd van € 106.671 naar € 28.947 (overigens nog steeds een leuk bedrag als je dit mag ontvangen van je familie natuurlijk!). Ook vervalt de huidige ‘spreidingsmogelijkheid’ voor schenkingen in 2023.

Lees meer over de wijzigingen voor schenkingsvrijstelling eigen woning
Vragen? Neem contact met ons op
Jouw droomwoning nog niet gevonden? Naar het aanbod